BETOFORCE


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικαιρότητα-2

Ενημέρωση

Επιστροφή στην αρχική σελίδα της επικαιρότητας

Σημαντική μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα

Μείωση κατά 23,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 41% στην επιφάνεια και κατά 45,0% στον όγκο νέων κατοικιών κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα το Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής & Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες κατά το μήνα Φεβρουάριο 2010, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.465 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 627.800 m2 επιφάνειας και 2.341.500 m3 όγκου.
Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 7.794 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 1.830.100 m2 επιφάνειας και 6.611.800 m3 όγκου. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 6,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 3,9% στην επιφάνεια και κατά 12,5% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Κατασκευαστές και φορείς της αγοράς αποδίδουν την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στην υψηλή φορολόγηση των ακινήτων, στην αύξηση του ΦΠΑ στα οικοδομικά υλικά και στη μείωση της ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Στο μεταξύ, όλες οι ενδείξεις προοιωνίζουν περαιτέρω πτώση η οποία θα επηρεάσει και άλλους κλάδους της οικονομίας, καθώς η οικοδομή συμβάλει στο 15% του ΑΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο κλάδος της οικοδομής επηρεάζει κατά 17% τους δείκτες της ανεργίας και ήδη τον τελευταίο χρόνο έχουν χαθεί περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας.
Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής


Τελευταία Ενημέρωση: 14/05/2010
Πηγή:
www.statistics.gr, www.skai.gr

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε στο σύνολό του από την ολομέλεια της Βουλής.
Κύρια χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι
:
> η μη αποδοχή της αυθαιρεσίας και τη θεσμο- θέτηση μηχανισμού ελέγχου για την αντιμετώπιση του φαινομένου,
> τη δημιουργία αρχείου συγκέντρωσης και φύλαξης των σημαντικών στοιχείων των κτιρίων, αλλά και μητρώου των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο να διαπιστώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές πριν ολοκληρωθούν, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον πολίτη,
> με τις εισφορές να μην κατατίθενται στις Δ.Ο.Υ., αλλά απευθείας στο «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», στοχεύοντας στην άμεση αξιοποίησή τους με τρόπο μετρήσιμο και ανταποδοτικό σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τις αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί σε αυτή. Στόχος, με τον τρόπο αυτό, είναι να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική βλάβη και να δημιουργηθούν έργα ανάπλασης που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε τοπικό επίπεδο.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ.


Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2010
Πηγή: www.ypeka.gr


Έτοιμο το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» έδωσε το ΥΠΕΚΑ στη δημοσιότητα.
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα παρακάτω:
> Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020.
> Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων ΑΠΕ.
> Συγχωνεύονται, σε μία ενιαία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.), και περιορίζεται η διάρκεια της σε 8-10 μήνες (από 3 χρόνια σήμερα).
> Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατασκευή ιδιωτικών δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και διασφαλίζεται η πρόσβαση τρίτων στα έργα σύνδεσης. Εκπονείται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων νησιών εντός εξαμήνου.
> Η τιμολόγηση γίνεται περισσότερο ορθολογική, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων. Ενισχύονται τα τιμολόγια για τη βιομάζα, το βιοαέριο, τις μικρές ανεμογεννήτριες και τις μονάδες ΣΗΘΥΑ.
> Για τα φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει η κλίμακα των τιμών σύμφωνα με τον νόμο 3734/2009.
> Για την προώθηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, την διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού και αδειοδότησης αναλαμβάνει η πολιτεία, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια στη θάλασσα. Τα αδειοδοτικά ώριμα έργα παραχωρούνται για υλοποίηση από ιδιώτες.
> Ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρος των εσόδων.
> Αξιοποιούνται όλοι οι σχετικοί πόροι για την στήριξη των τιμολογίων στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
> Κατοχυρώνεται νομοθετικά η έκδοση των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, που προωθεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και τη θέσπιση των Ενεργειακών Επιθεωρητών.


Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2010
Πηγή:
www.ypeka.gr

Σε ισχύ ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ).
Με τον ΚΕΝΑΚ θεσμοθετείται ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός στον κτιριακό τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες δράσεις:
1. Εκπόνηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων
2. Θέσπιση ελάχιστων ορίων κατανάλωσης ενέργειας
3. Ενεργειακή Κατάταξη Κτιρίων (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης)
4. Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού
Η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο, εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται:
α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά στο σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και β) στη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς. Ως κτίριο αναφοράς νοείται κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο που πληρεί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ισχύει για δέκα (10) χρόνια και αφορά σε όλα τα νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας άνω των πενήντα (50) τ.μ., τα υφιστάμενα κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, τα υφιστάμενα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ. ή τμήματα αυτών όταν πωλούνται ή εκμισθώνονται, καθώς και σε όλα τα κτίρια του δημόσιου & ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η απαίτηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην περίπτωση αγοροπωλησίας τίθεται σε εφαρμογή έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ και στην περίπτωση ενοικίασης εννέα (9) μήνες μετά.
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Η έκδοση του πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική.
Η ενεργειακή επιθεώρηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διάγνωσης της ενεργειακής κατάστασης των υφιστάμενων κτιρίων και των δυνατοτήτων βελτίωσής της αλλά και της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων. Ο ιδιώτης Ενεργειακός Επιθεωρητής, που θα ενταχθεί σε Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ, επιθεωρεί το κτίριο και το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία, βάσει του λόγου της κατανάλωσης του κτιρίου προς την κατανάλωση του κτιρίου αναφοράς. Ο έλεγχος για την ορθή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου θα γίνεται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας, που συγκροτείται στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης & Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ και στελεχώνεται με υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2010
Πηγή:
www.ypeka.gr

To νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τους ημιυπαίθριους

Για 40 χρόνια θα μπορούν να διατηρήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους που θα δηλώσουν όσοι πληρώσουν το πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει πως δεν προβλέπεται νομιμοποίηση του παράνομου κτίσματος, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χώροι αυτοί να βρίσκονται εντός του νόμιμου κτιριακού όγκου.
Τα πρόστιμα που θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι κυμαίνονται από 5% έως 15% της αντικειμενικής αξίας, ανάλογα με το εμβαδόν του ημιυπαίθριου χώρου και την τιμή ζώνης. Τα πρόστιμα θα καταβάλλονται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έξι δόσεις για 18 μήνες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση από τη δημοσιοποίηση του νόμου και για οκτώ μήνες. Μετά απο αυτό το διάστημα θα ξεκινήσουν έλεγχοι, με τους παραβάτες να πληρώνουν υψηλότερα πρόστιμα κατά 30%.
Τα χρήματα απο τα πράσινα τέλη θα διοχετευθούν σε προγράμματα αστικής ανάπλασης, σε νέους χώρους πρασίνου, σε φύτευση περιοχών, σε περιβαλλοντική επανόρθωση εκτός σχεδίου περιοχών, σε ακίνητα πολιτιστικής σημασίας και σε κονδύλια για τις κατεδαφίσεις.
Στη διάταξη εντάσσονται
ημιυπαίθριοι χώροι, υπόγεια, ισόγεια, πατάρια, σοφίτες, πυλωτές ανοιχτές και κλειστές εντός του νόμιμου κτιριακού όγκου που έχει μετατραπεί η χρήση τους. Δεν υπάγονται στις διατάξεις τα εντός σχεδίου ακίνητα που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Η ρύθμιση δε διαφοροποιεί το κόστος μεταβίβασης ακίνητων που έχουν κτισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, ενώ άφησε "ανοιχτό" το θέμα της επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση που το ποσό που καταβλήθηκε υπερβαίνει αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, από εδώ και στο εξής για τη έκδοση νέας οικοδομικής άδειας υποχρεωτική θα είναι η ψηφιακή ταυτοποίηση όλων των χαρακτηριστικών του κτιρίου.
> Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ
> Για ολόκληρο το σχέδιο νόμου πατήστε ΕΔΩ
> Για παραδείγματα προστίμων πατήστε ΕΔΩ

Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2010
Πηγή:
www.minenv.gr, www.skai.gr

Ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ
Με τις διατάξεις του άρθρου 19 ν. 3833/2010 (ΦΕΚ. 40/τ.Α /15-03-2010) παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με το νέο σύστημα πάγιων διατάξεων ρύθμισης οφειλών.
Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:
α) Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών).
β) Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 20% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200,00 €.
Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., προκειμένου να προσδιορισθεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα εξοφληθεί ή θα ρυθμισθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.
Σχετική εγκύκλιος με αριθμό 24/2010 στην ιστοσελίδα του
IKA.

Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2010
Πηγή:
www.ika.gr

Και η πρώτη κατοικία στο νέο σύστημα τεκμηρίων

Στο νέο σύστημα τεκμηρίων του φορολογικού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται και η πρώτη κατοικία. Όπως προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις καθώς και τις δαπάνες λειτουργίας, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά:
> για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα (60) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
> για τα επόμενα ογδόντα ένα (81) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με ογδόντα (80) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
> για τα επόμενα διακόσια ένα (201) μέχρι και τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν πενήντα (150) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
> για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με διακόσια (200) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω, κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%). Προκειμένου για μονοκατοικίες, όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών ορίζεται ως τo ένα δεύτερο (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην περίπτωση κύριας κατοικίας.
Δείτε ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο
εδώ.

Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2010

Πρόγραμμα για την ενεργειακή οχύρωση των παλιών κτηρίων

Πρόγραμμα για την ενεργειακή οχύρωση των κτηρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1979 ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα αρχίζει τέλος Ιουνίου, θα διαρκέσει ένα χρόνο και αφορά κυρίως στην τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και κουφωμάτων. Στους πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν θα παρέχονται δάνεια με επιδότηση επιτοκίου εάν το ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 50.000. Επίσης προβλέπεται επιχορήγηση 30% της ανακαίνισης όταν το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 15.000 χιλιάδες και το οικογενειακό τις 25.000.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 100.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα. Τα δάνεια, που θα χορηγήσουν οι τράπεζες, θα έχουν επιδότηση 5% από το υπουργείο. Το συνολικό κόστος ενεργειακής αναβάθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Όποιος επιλεγεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα και θελήσει να καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος, θα έχει έκπτωση 2.500 χιλιάδες ευρώ απο το φόρο.

Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2010
Πηγή:
www.skai.gr

Απόσυρση παλιών κτιρίων μελετά το ΥΠΕΚΑ


Το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά την εφαρμογή απόσυρσης γηρασμένων κτιρίων με στόχο την ανάταξη υποβαθμισμένων περιοχών μεγάλων πόλεων και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Παλιές κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια που κατασκευάστηκαν κυρίως κατά την 20ετία 1960-1980, με την κατάλληλη πολιτική παροχής κινήτρων θα δώσουν τη θέση τους σε νέα κτίρια σύγχρονου σχεδιασμού, που θα συνδυαστούν με τη δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου για τη χρήση και την αναψυχή των πολιτών.
Πρόκειται για πρόταση του
Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την οποία επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με ομάδα εργασίας του ΤΕΕ και των άλλων επιστημονικών φορέων.
Η ομάδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου εισηγείται τα εξής:
> Απαλλοτρίωση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων με παλαιά κτίρια και κατασκευή στη θέση τους ενός κτιρίου βιοκλιματικού, υψηλής ποιότητας, το οποίο θα είναι ψηλότερο από τα σημερινά και το οποίο θα περιβάλλεται από ελεύθερους χώρους πρασίνου και θα διαθέτει θέσεις στάθμευσης. Η ιδέα είναι να υπάρχει ένα μόνο κτίριο ανά οικοδομικό τετράγωνο, με ύψος ακόμα και διπλάσιο του ισχύοντος σήμερα. Σήμερα, το ύψος κτιρίων στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 24 μέτρα. Όπως επισημαίνεται, η αύξηση του ύψους αντισταθμίζεται από την απελευθέρωση χώρων, κάτι που, εκτός των άλλων, θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
> Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των υπό «απόσυρση» ακινήτων, ακόμα και πολεοδομικά, όπως μερίδιο στο καινούργιο κτίριο μεγαλύτερο από ότι τους αναλογεί με βάση την αξία του ακινήτου τους.
> Δημιουργία Ταμείου όπου θα συγκεντρωθούν ακόμα και τα πρόστιμα (περιβαλλοντικά τέλη) από τη «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Εκτιμάται ότι το ποσό από ενδεχόμενη «νομιμοποίηση» μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2010
Πηγή:
www.econews.gr


Επιστροφή στην αρχική σελίδα της επικαιρότητας___________________________________________________________________

ΕΚΘΕΣΕΙΣ 2010

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΤΙΣΜΑ & BTF/BUILDING TECHNOLOGIES FAIR
Που:
Εκθεσιακό Κέντρο Ε.Κ.Ε.Π. Μεταμόρφωση
Πότε: 30 Σεπτεμβρίου–3 Οκτωβρίου 2010
Site: www.expoline.gr

ΒUILDING GREEN
Που:
Expo Athens
Πότε: 10-13 Δεκεμβρίου 2010
Site: http://buildinggreenexpo.gr


ΕΚΘΕΣΕΙΣ 201
1

DOMICATEC 2011
Που:
Metropolitan Expo
Πότε: 10-13 Mαρτίου 2011
Site: www.domicatec.gr

HELLASBUILD
Που:
Εκθεσιακό Κέντρο Ε.Κ.Ε.Π. Μεταμόρφωση
Πότε: 1-4 Απριλίου 2011
Site: www.expolead.gr

Ecotec 2011
Που:
Expo Athens
Πότε: 7-10 Απριλίου 2011
Site: www.ecotec-exhibition.gr

OIKOΔΟΜΗ 2011
Που:
Εκθεσιακό Κέντρο M.E.C.
Πότε: 14-17 Απριλίου 2011
Site: www.interguide.gr

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΟΜΗΣΗ
Που:
HELEXPO PALACE, Μαρούσι
Πότε: 6-9 Μαΐου 2011
Site: www.kataskeves.com.gr

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πρόγραμμα
"ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ"
Χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Νομοσχέδιο
"ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ
ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ"

Διευκρινήσεις
Ερμηνευτική εγκύκλιος

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Άύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προαναγγέλλει για το 2011 σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον, είπε πως ο βασικός ΦΠΑ 23% θα επεκταθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή 11%, πως έρχονται ανατροπές στον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και πως σύντομα έρχονται και νέες λίστες από το ΣΔΟΕ με «πολλά και μεγάλα ονόματα».

Παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών
Δυνατότητα να ανακάμψουν και να επιδιώξουν διευθέτηση των οφειλών τους δίνει στους δανειολήπτες η -έως το τέλος του έτους- παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών από τις τράπεζες για ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

Παράταση για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30 Ιουνίου
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για τη ρύθμιση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, με έκπτωση 80% επί των προστίμων και προσαυξήσεων. Παράταση δόθηκε και για την υποβολή αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων για τα εισοδήματα έως το 2009, χωρίς την καταβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.

Αύξηση 3,5% στις τιμές των υλικών οικοδομών
Ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής παρουσίασε αύξηση κατά 3,5% την Άνοιξη του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Με βάση τα στοιχεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα καύσιμα μηχανημάτων, στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τα υλικά ύδρευσης και θέρμανσης. Αντίθετα μείωση είχε ο δείκτης τιμών στα υλικά πέτρας, στους ανελκυστήρες και στα υλικά μόνωσης.

Εγγύηση δανείων για μικρές επιχειρήσεις
Τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΕ αφορούν την παροχή εγγυήσεων για χαμηλότοκα δάνεια σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές:
α) να καλύψουν
φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
β) να καλύψουν δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και
υπηρεσιών
.

Νόμος για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 20% έως το 2020. Όλα τα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το τέλος του 2020 στα κράτη μέλη, θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Σήμερα τα κτίρια αντιστοιχούν στο 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υποχρεωτική επανεγγραφή στο ΙΚΑ για τις ΑΠΕ
Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α
. ενημερώνει πως από 1/3/2010 άλλαξε ο τρόπος πιστοποίησης στο διαδίκτυο, των εργοδοτών που εκτελούν Ιδιωτικά Οικοδομικά - Ιδιωτικά Τεχνικά και Δημόσια Έργα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλοι οι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.ika.gr.

Οι θέσεις του ΤΕΕ για την οικοδομή
Διαβάστε τις θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τα επικείμενα μέτρα που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην οικοδομή, τις επιπτώσεις τους στην απασχόληση και την οικονομία, καθώς και τις προτάσεις μέτρων άμεσης εφαρμογής για την αναθέρμανση του χειμαζόμενου κατασκευαστικού τομέα, με έμφαση στην ενεργειακή και στατική αναβάθμιση των κτιρίων και στην προώθηση συνεταιριστικών προγραμμάτων για λαϊκή κατοικία.


Νέα Εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ για τα «τυφλά» οικόπεδα σε μικρούς οικισμούς
Νέα Εγκύκλιο, με την οποία ρυθμίζονται εκκρεμότητες σε θέματα οικοδόμησης σε οικόπεδα που αποκτούν πρόσβαση σε δρόμο με την παραχώρηση εδαφικών λωρίδων («τυφλά» οικόπεδα) και βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, υπέγραψε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

ΤΕΕ: Από την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα κινδυνεύει να καταρρεύσει και η οικονομία
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Αν καταρρεύσει η οικοδομή και τα άλλα κατασκευαστικά έργα, κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος κατά τη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την κρίση στον τεχνικό κόσμο και τις προτάσεις του ΤΕΕ.

Θέσεις ΤΕΕ για τα Δημόσια Έργα και τις υποδομές τους
Ο τομέας παραγωγής των δημοσίων έργων αποτελεί την ατμομηχανή εξόδου από την οικονομική κρίση στις περισσότερες χώρες. Η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υποδομές της, έχει ανάγκη από πολλά μικρά και μεσαία έργα κύρια στην περιφέρεια. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.

Νέες ρυθμίσεις στην πολεοδομική νομοθεσία

Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στην πολεοδομική νομοθεσία μελετούνται:
1. η κατάργηση του συντελεστή δόμησης και αντικατάστασή του από ένα ιδεατό στερεό (όγκο), εντός του οποίου ο μηχανικός θα σχεδιάζει το κτίριο
2. η αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών
3. η δημιουργία ειδικού Σώματος Ορκωτών Μηχανικών, που θα ελέγχουν την οικοδομή και θα πιστοποιούν την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας.

Αναστολή έκδοσης οικο- δομικών στην Ακαδημία Πλάτωνος
Ύστερα από εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος Οι εισηγήσεις του σημοτικού συμβουλίου έγιναν σκοπό τη μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου πόλης στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία καταλαμβάνει 55 οικοδομικά τετράγωνα.
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2010
Πηγή:
www.skai.gr

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
ΤΗΣ ΑΠΟ 14/7/2009 Σ.Σ.Ε.
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΛΑΔΩΝ

ΤΕΧΝΙΤΕΣ

ΑΓΑΜΟΙ

ΕΓΓΑΜΟΙ

Χωρίς Τριετία

61,93

68,12

Με 1 τριετία

65,03

71,22

Με 2 τριετίες

68,12

74,32

Με 3 τριετίες

71,22

77,41

Με 4 τριετίες

74,32

80,51

Με 5 τριετίες

77,41

83,61

Με 6 τριετίες

80,51

86,70

Με 7 τριετίες

83,61

89,80

ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΓΑΜΟΙ

ΕΓΓΑΜΟΙ

Χωρίς Τριετία

55,36

60,90

Με 1 τριετία

58,13

63,66

Με 2 τριετίες

60,90

66,43

Με 3 τριετίες

63,66

69,20

Με 4 τριετίες

66,43

71,97

Με 5 τριετίες

69,20

74,74

Με 6 τριετίες

71,97

77,50

Με 7 τριετίες

74,74

80,27

ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΓΑΜΟΙ

ΕΓΓΑΜΟΙ

Χωρίς Τριετία

52,35

57,59

Με 1 τριετία

54,97

60,20

Με 2 τριετίες

57,59

62,82

Με 3 τριετίες

60,20

65,44

Με 4 τριετίες

62,82

68,06

Με 5 τριετίες

65,44

70,67

Με 6 τριετίες

68,06

73,29

Με 7 τριετίες

70,67

75,91

Αρχική | Προφίλ | Υπηρεσίες | Προϊόντα | Gallery | Ενημέρωση | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού