BETOFORCE


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικαιρότητα

Ενημέρωση

Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα


Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ριζικές αλλα- γές στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, καθώς και την ένταξη των εκατοντάδων περιοχών και οικισμών στο νέο σύστημα. Το νέο σύστημα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2011. Θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και ανάλογα με την διακύμανση τους θα αναπροσαρμόζονται οι αντι- κειμενικές, πιθανώς κάθε τρεις ή έξι μήνες. Οι τιμές που θα λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία των ακινήτων, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους (εφορία, συμβολαιογράφους, πολίτες) για τον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων. Οι τιμές αυτές θα λαμβάνονται υπόψη:
> Στις μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές.
> Για τον υπολογισμό της αξίας ανέγερσης οικοδομών.
> Για τον καθορισμό του ποσού της δαπάνης που πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία ο αγοραστής ακινήτου σύμφωνα με το «πόθεν έσχες».
> Για τον καθορισμό του ύψους των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται στους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων.
Σε κάθε περίπτωση οι νέες τιμές της εφορίας θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά σημαντικά μεγάλες στις πιο προσιτές. Επίσης στις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών είναι η αναπροσαρμογή των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας προκειμένου να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση από την εξίσωση των τιμών. Σημειώνεται ότι σήμερα η πρώτη κατοικία είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο.
Το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Ειδικότερα:
1. Στον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.
2. Στους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 9%.
3. Στα συμβόλαια και τις μετεγγραφές.
4. Στον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
5. Στα τεκμήρια για κατοικίες.
6. Στον φόρο από ενοίκια και ΤΑΠ.
Σκοπός είναι η σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αγοραίες τιμές, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ, όπως άλλωστε αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011. Θυμίζουμε πως το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ισχύει από το 1982.


Τελευταία Ενημέρωση:06/10/2010
Πηγή: ΚαθημερινήΝέες αντικειμενικές αξίες από το 2011

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν με στόχο να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι αυξήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2010 και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Τόνισε μάλιστα πως σε αρκετές περιοχές και ζώνες θα γίνουν αυξήσεις τιμών, ενώ σε κάποιες άλλες πιθανόν να υπάρξουν μειώσεις. Όπως εκτι΅ούν στο υπουργείο Οικονο΅ικών, οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 50% σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε ορισ΅ένες ΅πορεί να φτάσουν ώς και 200%! Οι νέες, αυξη΅ένες αντικει΅ενικές τι΅ές ακινήτων θα επιφέρουν ανάλογη αύξηση στους φόρους ΅εταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονο΅ιών, αλλά και στο Φόρο Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ετσι, η απόκτηση στέγης θα γίνει δυσκολότερη και η οικοδο΅ή, που ήδη βιώνει σε ΅εγάλη ένταση τις συνέπειες της κρίσης, θα δεχθεί ένα νέο πλήγ΅α. Η αύξηση των αντικει΅ενικών τι΅ών είναι ένα από τα ΅έτρα του προϋπολογισ΅ού του 2011, ΅ε στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων 400 εκατ. ευρώ. Δείτε ΕΔΩ παραδείγματα αυξήσεων στις αντικειμενικές από την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''.

Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2010
Πηγή: TA NEA


Προς ψήφιση ο νόμος για τους δασικούς χάρτες

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου για τους δασικούς χάρτες που θα ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα απαγορεύεται η οικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές που θα έχουν δασικό χαρακτήρα, ενώ σε όσες περιοχές θα επιτραπεί η έκδοση οικοδομικών αδειών, θα γίνεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον ίδιο νόμο θα δημιουργηθεί και το λεγόμενο «πράσινο ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτεί αναπλάσεις αστικών περιοχών και δράσεις για την προστασία των δασών. Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου.

Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2010
Πηγή: ΥΠΕΚΑΣυνεχίζεται η πτώση στην οικοδομή

Πτώση 28,9% κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούνο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009. Μεγαλύτερη πρώτη κατέγραψαν η Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο με ποσοστά πάνω από 40% και ακολουθούν Ανατολική Μακεδονία και Θεσσαλία. Η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούνιο σε ολόκληρη τη χώρα ανήλθε σε 4.666 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 809,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 3.079,6 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 13,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 31,6% στην επιφάνεια και κατά 28,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Ιούλιο 2009 έως τον Ιούνιο 2010, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής- Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 53.845 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 11.818,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 43.217,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 10,8 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,3% στην επιφάνεια και κατά 24,6% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2008 - Ιουνίου 200
9.
Το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010, η συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 8,6 % στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 18,7 % στην επιφάνεια και κατά 24,4 % στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του έτους 2009.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ


Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2010
Πηγή: Ελληνική Στατιστική ΑρχήΠτώση στις τιμές των διαμερισμάτων


Πτώση 5,7% καταγράφεται στις τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Για το α΄ τρίμηνο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7%, έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.
Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 ήταν 6,3% για τα “νέα” διαμερίσματα ηλικίας έως 5 ετών (έναντι μικρής αύξησης κατά 1,2% το α’ τρίμηνο) και 5,3% για τα ”παλαιά”, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών (α΄ τρίμηνο 2010: -3,6%). Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 ήταν μεγαλύτερη για τα “παλαιά” διαμερίσματα (-4,4%) από ό,τι για τα ”νέα” (-2,6%). Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για ολόκληρο το 2009, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών ήταν 4,8% και 2,0% αντίστοιχα.
Στην Αθήνα οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν το β΄ τρίμηνο του 2010 κατά μέσο όρο 3%, στη Θεσσαλονίκη κατά 6,3%, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας η πτώση έφθασε το 5,4%. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πτώση ήταν μεγαλύτερη για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες. Οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος έφθασαν τις 17,6 χιλιάδες το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 23,8 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας.


Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2010
Πηγή:
Τράπεζα της Ελλάδος


Νομιμοποίηση παλιών αυθαιρέτων, πάταξη νέων

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, αλλά και της απόδοσης των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου στους καταπατητές, έναντι κάποιου τιμήματος. Οι αιτήσεις που μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί για την υπαγωγή κλειστών ημιυπαίθριων και αυθαίρετων αλλαγών χρήσης υπόγειων χώρων στην ρύθμιση της τακτοποίησης είναι ελάχιστες και προβληματίζουν την κυβέρνηση. Έτσι, στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αναζητήσει και άλλους τρόπους ενίσχυσης των εσόδων, όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Τονίζουν ωστόσο πως θα εξαιρεθούν όσα έχουν ανεγερθεί σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, σε ρέματα, στον αιγιαλό και λοιπές προστατευόμενες περιοχές, καθώς και πως θα πρέπει να μπει και μια «κόκκινη γραμμή», μετά την οποία, οποιαδήποτε απόπειρα ανέγερσης αυθαιρέτου θα πατάσσεται άμεσα.
Ταυτόχρονα, την κατάργηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Έτσι, εξετάζεται ο υπερδιπλασιασμός του ορίου αρτιότητας και στο εξής για την οικοδόμηση εκτός σχεδίου θα απαιτούνται 10 στρέμματα
(από 4). Εξετάζεται επίσης το σενάριο να γίνουν αυξήσεις ανάλογα με την περιοχή έτσι ώστε όπου υπάρχουν ελεύθερες εκτάσεις να γίνει απαγορευτική η δόμησή τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 27/08/2010
Πηγή: ΣΚΑΙΑύξηση αντικειμενικών αξιών, τέλη ημιυπαιθρίων το 2011

Μεταξύ των εισπρακτικών μέτρων που προβλέπεται να ενταχθούν στον προϋπολογισμό για το 2011 περιλαμβάνονται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και το τέλος διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων. Προβλέπονται ακόμη η μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%), νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση, καθώς και η ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών. Τα νέα μέτρα έχουν στόχο να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ μελετάται ταυτόχρονη εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2,55 δισ. ευρώ έτσι ώστε το έλλειμμα να μειωθεί από το 8,1% του ΑΕΠ στο 7,6%, όπως προβλέπει το Μνημόνιο της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τελευταία Ενημέρωση: 25/08/2010
Πηγή: ΚαθημερινήΥποχρεωτική ανακύκλωση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις

Να ανακυκλώνουν τα μπάζα από οικοδομικές εργασίες υποχρεώνει τους υπεύθυνους, από εργολάβο μέχρι κατασκευαστή, Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη τον Αύγουστο 2010. Mε την ΚΥΑ για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και κατασκευών (ΑΕΚΚ), δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών τόσο στα Ιδιωτικά όσο και στα Δημόσια έργα. Πιο συγκεκριμένα:
1. Καθορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση και αξιοποίηση των ΑΕΚΚ. Θα ανακυκλώνονται ή αξιοποιούνται,
>> το 30% μέχρι το τέλος του 2012,
>> το 50% μέχρι το τέλος του 2015,
>> το 70% μέχρι το 2020.
2. Δημιουργούνται οι προυποθέσεις για την ίδρυση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών αυτών.
3. Προβλέπονται μέτρα για τη συνεργασία όλων όσων προβαίνουν στη διαχείριση των ΑΕΚΚ στο πλαίσιο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
4. Περιλαμβάνονται μέτρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 6,5 εκατομμύρια τόνοι υλικών εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, κάθε χρόνο, σε χωματερές, λατομεία και ρέματα, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες και ορισμένες φορές δυσεύρετες πρώτες ύλες, καθώς και να ρυπαίνεται και να επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον. Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και ’λλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ).

Τελευταία Ενημέρωση: 25/08/2010
Πηγή: ΥΠΕΚΑΠΟΜΙΔΑ: 6 αναγκαίες αλλαγές στο νόμο για τους ημιυπαίθριους

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη συμμετοχή κατασκευαστών και ιδιοκτητών κτιρίων στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτείνει έξη (6) αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση (Ν.3843/2010, ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα:
1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου, όπως η προηγούμενη.
2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων.
3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα "αντικειμενικών αξιών".
4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο.
5. Να υπάρξει δυνατότητα μείωσης της ανά ιδιοκτησία αμοιβής μηχανικού που αναλαμβάνει πολλές δηλώσεις στο ίδιο κτίριο, ώστε να διευκολύνει τους διαχειριστές πολυκατοικιών να τις αναθέτουν μαζικά σε ένα μηχανικό με όρους επωφελέστερους για όλους.
6. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικρο παραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με εξαίρεση το χαμηλό κόστος του προστίμου των μικρών ημιυπαίθριων, τη ρύθμιση καθιστούν ασύμφορη και ανεφάρμοστη για τις μεγάλες μάζες των ενδιαφερομένων.


Τελευταία Ενημέρωση: 23/08/2010
Πηγή: www.pomida.grΠτώση 22% στην Οικοδομική Δραστηριότητα το Μάιο

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής & Δημόσιας) κατά το μήνα Μάιο 2010 σε όλη τη χώρα μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 4.134 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 776,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.826,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 12,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,6% στην επιφάνεια και κατά 22,0% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας ανήλθε σε 4.114 οικοδομικές άδειες, ενώ το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας ανήλθε σε 20 οικοδομικές άδειες. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Μάιο 2010, είναι 1,6%.
Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2010, η συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 7,5% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 17,1% στην επιφάνεια και κατά 23,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, (Ιούνιος 2009 - Μάιος 2010), το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής & Δημόσιας) παρουσίασε μείωση κατά 11,0 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών (54.545 άδειες), κατά 20,3% στην επιφάνεια (12.122,9 χιλιάδες m2) και κατά 24,3% στον όγκο (44.516,7 χιλιάδες m3) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2008 - Μαΐου 2009.

Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2010
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή


Ακριβαίνουν συνεχώς τα υλικά οικοδομών


Αύξηση 3,4% παρουσιάζει ο γενικός δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον Ιούνιο του 2010 συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2009. Σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου δεν σημειώθηκε μεταβολή.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν τον Ιούνιο στο πετρέλαιο κίνησης (31,3%), στους σωλήνες χαλκού (25,2%), στους χάλκινους αγωγούς (13,4%) και στον σίδηρο οπλισμού (13,2%). Αντίθετα, μειώθηκαν οι τιμές στα τούβλα (-2,6%), στις γυψοσανίδες (-2,6%), στην εξηλασμένη πολυστερίνη (-2,2%) και στους ανελκυστήρες (-0,4%).

Τελευταία Ενημέρωση 03/08/2010
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή


Νέοι φόροι το 2011

Το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω στο 7,6% του ΑΕΠ. Τον επόμενο χρόνο το υπ. Οικονομικών δεν θα μπορεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες με την ίδια ευκολία που το κάνει φέτος. Έτσι, το στοίχημα για το 2011 είναι η αύξηση των εσόδων σε μια χρονιά που μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από το 2010. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να περικοπεί τελείως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, καθώς και νέοι φόροι όπως:
> Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.
> Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
> Εκτακτη εισφορά στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.
> Φορολόγηση των αμοιβών σε είδος.
> Μεταφορά του 30% των προϊόντων που βρίσκονται σήμερα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%.

Τελευταία Ενημέρωση: 13/07/2010
Πηγή: Καθημερινή της ΚυριακήςΞεκίνησε η είσπραξη του προστίμου για τους ημιυπαίθριους

’ρχισε από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου η καταβολή της δεύτερης δόσης του προστίμου για τους ημιυπαίθριους. Η πρώτη δόση, δηλαδή η προκαταβολή των 250 ή 350 ευρώ, καταβάλλεται στις εφορίες για την αγορά παραβόλου, που κατατίθεται μαζί με την αρχική αίτηση στην πολεοδομία.
Οι πολίτες, που προβαίνουν στην ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να προσκομίζουν το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής, στις συνεργαζόμενες τράπεζες: Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).
Τα εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Τελευταία Ενημέρωση: 13/07/2010
Πηγή: www.skai.grΔεν φορολογούνται αναδρομικά οι ημιυπαίθριοι


Σύμφωνα με διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, δεν θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση για τους ημιυπαίθριους. Η ρύθμιση θα έρθει στην Βουλή ενδεχομένως και εντός του Ιουλίου.
Εντωμεταξύ, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Μαρία Καλτσά, θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση το επόμενο διάστημα για να μην υπάρχουν αναδρομικά πρόστιμα σε αυτούς που θα μπουν στην διαδικασία τακτοποίησης ημιυπαίθριων. Πρόσθεσε οτι οι πολεοδομίες έχουν αρχίσει και κλείνουν ραντεβού στους ενδιαφερόμενους καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2010
Πηγή:
www.skai.gr


Τη φορολόγηση των κλειστών ημιϋπαίθριων μελετά η κυβέρνηση

Δεν αποκλείεται από την κυβέρνηση η φορολόγηση των κλειστών ημιϋπαίθριων και άλλων χώρων που μπορούν να τακτοποιηθούν, υπαγόμενοι στις διατάξεις του Ν. 3843/10. Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγης, στην παράγραφο 19, διευκρινίζεται ότι «τα θέματα φορολόγησης των χώρων που εμπίπτουν στην ρύθμιση του Ν.3843/10 (περί τακτοποίησης) είναι αποκλειστικώς της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών».
Στο μεταξύ, προκύπτουν συνεχώς νέα ερωτήματα για το ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ρυθμίσεις τακτοποίησης των κλειστών ημιϋπαίθριων. Στελέχη Πολεοδομικών Γραφείων εκτιμούν ότι το υπουργείο θα υποχρεωθεί στην έκδοση πολλών ακόμη διευκρινίσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία εγκύκλιος, με την οποία στις ρυθμίσεις τακτοποίησης μπορούν να υπαχθούν οι κλειστοί φωταγωγοί και οι κλειστές πιλοτές.
Στελέχη Πολεοδομικών Γραφείων επισήμαναν στον ΣΚΑΪ ότι, η άνευ όρων και προϋποθέσεων υπαγωγή του συνόλου των κλειστών πιλοτών στις ρυθμίσεις τακτοποίησης, θα οδηγήσει σε υπέρβαση του συντελεστή όγκου, όπως και της συνολικής δομημένης επιφάνειας. Κυρίως, όμως, θα δημιουργήσει προβλήματα συνιδιοκτησίας, αφού η πιλοτή, αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και ως τέτοιος ανήκει στο σύνολο των ιδιοκτητών. Έτσι, σε περίπτωση διαφωνίας κάποιου εκ των συνιδιοκτητών και προσφυγής του στην Δικαιοσύνη, η υπαγωγή της συγκεκριμένης επιφάνειας στις διατάξεις τακτοποίησης θα σταματήσει άμεσα.
Με βάση την νομοθεσία, οι πιλοτές δεν προσμετρώνται στον συντελεστή όγκου του κτιρίου. Εξαιρούνται (και προσμετρώνται στον συντελεστή όγκου) τα τμήματα της πιλοτής που αποτελούν κλειστούς χώρους στάθμευσης. Επίσης, το 50% της επιφάνειας της πιλοτής πρέπει να είναι ανοικτό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης τμήματα του κτιρίου (για παράδειγμα η είσοδος και το κλιμακοστάσιο) που είναι εκτός συντελεστή.
Το ερώτημα που θέτουν οι Πολεοδομίες λοιπόν είναι κατά πόσο είναι εφικτή η άνευ όρων και προϋποθέσεων υπαγωγή όλων των κλεισμένων πιλοτών στις ρυθμίσεις τακτοποίησης, επισημαίνοντας ότι κατά την διάρκεια εφαρμογής του νόμου θα ανακύπτουν ζητήματα που θα χρήζουν διευκρινίσεων.


Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2010
Πηγή: ΣΚΑΙ


Φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις & ελεύθερους επαγγελματίες

Η κυβέρνηση δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ως κίνητρο για να μην μειώσουν τις θέσεις εργασίας ακόμη κι αν εμφανίσουν κάμψη στα κέρδη τους τα προηγούμενα χρόνια. Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη στις εφορίες, προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ που κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους για δύο συνεχόμενες χρήσεις χωρίς να μειώσουν το προσωπικό τους. Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν μείωση των καθαρών φορολογητέων κερδών τους κατά 20%.

Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2010
Πηγή: ΣΚΑΙ35%
κάτω η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το μήνα Μάρτιο 2010, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας της χώρας (Ιδιωτικής & Δημόσιας), ανήλθε σε 4.896 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 846.800 m2 επιφάνειας και 2.978.600 m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή, μία μικρή αύξηση κατά 3,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε κατά 29,7% η επιφάνεια και κατά 35,0 % ο όγκος, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Απρίλιο 2009 έως τον Μάρτιο 2010, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 55.833 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 12.642.200 m2 επιφάνειας και 46.622.800 m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 13,2 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,5% στην επιφάνεια και κατά 26,8% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Απριλίου 2008 - Μαρτίου 2009.
Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010, η συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 2,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 12,2 % στην επιφάνεια και κατά 20,9 % στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2009.
Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.


Τελευταία Ενημέρωση: 11/06/2010
Πηγή:
www.statistics.gr


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Ψηφίστηκε στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Πρόκειται για ένα νόμο που σκοπό έχει την εγχώρια παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα οφέλη είναι πολλαπλά και συγκεκριμένα:

Για τους πολίτες
>> Ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρος των εσόδων.
>> Ενισχύονται οι μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη που το επιθυμεί να έχει με απλές διαδικασίες και οικονομικά οφέλη, μία μονάδα ΑΠΕ στο σπίτι του.
>> Εκπονείται άμεσα Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων νησιών, παύοντας τη λειτουργία σταθμών ακριβών και ρυπογόνων πετρελαϊκών καυσίμων και εκμηδενίζοντας την τοπική ρύπανση σε νησιάπου σήμερα φιλοξενούν τοπικές πετρελαϊκές μονάδες.

Για τους επενδυτές
>> Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων ΑΠΕ. Συγχωνεύονται, σε μία ενιαία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.), και περιορίζεται η διάρκεια της σε 8-10 μήνες (από 3 χρόνια σήμερα).
>> Αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΡΑΕ και περιορίζεται η διάρκεια της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας, σε 2 μήνες (από 10-12 μήνες).
>> Δίνονται περισσότερα κίνητρα για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ που δεν θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
>> Μπαίνουν αυστηρές προθεσμίες στη διοίκηση.
>> Η τιμολόγηση γίνεται περισσότερο ορθολογική, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως κατασπατάληση πόρων.
>> Επιτρέπεται, βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση των επιπτώσεων, η εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), δίνοντας προτεραιότητα στους κατ’ επαγγέλματος αγρότες. Με αυτό τον τρόπο οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν συμπληρωματικό εισόδημα για τους αγρότες.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ.

Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2010
Πηγή: www.ypeka.grΜείωση 2,6% στις τιμές των διαμερισμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν μείωση 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη για τα διαμερίσματα ηλικίας άνω των 5 ετών (-4,0%) από ό,τι για τα ηλικίας έως 5 ετών (-0,3%).
Ειδικότερα, οι τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 2,0% στην Αθήνα, 3,6% στη Θεσσαλονίκη, 3,0% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.


Τελευταία Ενημέρωση: 21/05/2010
Πηγή:
www.skai.gr


Απαραίτητες για την Αθήνα οι πράσινες ταράτσες

Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να πετύχει ένα σπίτι με πράσινη στέγη φτάνει μέχρι και 30%. Αυτό δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Διευθυντής της Διεθνούς εταιρείας πράσινων στεγών IGRA, Βόλφγκανγκ ’νσελ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη δημιουργία πράσινων ταρατσών είναι τα κίνητρα της πολιτείας.
Σύμφωνα με τον κ. ’νσελ, το κόστος δημιουργίας μιας πράσινης στέγης κυμαίνεται στα 50 ευρώ το τετραγωνικό. Για το ίδιο θέμα, ο ερευνητής Θωμάς Μπαρζάκης από το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της Θεσσαλίας, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι οι πράσινες στέγες κάνουν εξοικονόμηση και συγκράτηση των υδάτων κατά 90%, και μειώνουν την ηχορύπανση κατά 3 ντεσιμπέλ. Τόνισε ότι αν όλες οι ταράτσες της Αθήνας μετατρέπονταν σε πράσινες, θα εξοικονομούσαν όση ενέργεια παράγει ο σταθμός του Λαυρίου.
Οι πράσινες ταράτσες είναι ένα μόνο από τις ενέργειες πράσινης δόμησης που μπορεί να κάνει κάποιος. Θυμίζουμε ότι στην Αθήνα φιλοξενήθηκε τον Μάιο 2010 το πρώτο διεθνές συνέδριο για τις πράσινες ταράτσες.


Τελευταία Ενημέρωση: 13/05/2010
Πηγή:
www.skai.gr


Πατήστε ΕΔΩ για παλιότερες ειδήσεις

___________________________________________________________________

ΕΚΘΕΣΕΙΣ 2010

ΔΟΜΗΣΗ & ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Που:
HELEXPO PALACE, Μαρούσι
Πότε: 8-11 Οκτωβρίου 2010
Site: www.domusdeco.gr

ΒUILDING GREEN
Που:
Expo Athens
Πότε: 10-13 Δεκεμβρίου 2010
Site: http://buildinggreenexpo.gr


ΕΚΘΕΣΕΙΣ 201
1

DOMICATEC 2011
Που:
Metropolitan Expo
Πότε: 10-13 Mαρτίου 2011
Site: www.domicatec.gr

HELLASBUILD
Που:
Εκθεσιακό Κέντρο Ε.Κ.Ε.Π. Μεταμόρφωση
Πότε: 1-4 Απριλίου 2011
Site: www.expolead.gr

Ecotec 2011
Που:
Expo Athens
Πότε: 7-10 Απριλίου 2011
Site: www.ecotec-exhibition.gr

OIKOΔΟΜΗ 2011
Που:
Εκθεσιακό Κέντρο M.E.C.
Πότε: 14-17 Απριλίου 2011
Site: www.interguide.gr

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΟΜΗΣΗ
Που:
HELEXPO PALACE, Μαρούσι
Πότε: 6-9 Μαΐου 2011
Site: www.kataskeves.com.gr

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πρόγραμμα
"ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ"
Χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Νομοσχέδιο
"ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ
ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ"

Διευκρινήσεις
Ερμηνευτική εγκύκλιος

Διαβάστε ακόμη

Το ΙΚΑ καταστρατηγεί τον νόμο περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, το ΙΚΑ διεκδικεί αναδρομικά τις εισφορές που αναλογούν στις τακτοποιημένες επιφάνειες. Αυτό αναδεικνύεται από έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το ΙΚΑ Λαυρίου σε πολίτη που έκανε χρήση της ρύθμισης. Τον καλεί να προσέλθει στο τμήμα εσόδων εντός 15 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει το έγγραφο - πρόσκληση, οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ θα προσδιορίσουν το ύψος των απαιτούμενων εισφορών.

Πέφτουν οι τιμές στην Αττική

Υποχώρηση έως και 10% καταγράφουν το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι τιμές των κατοικιών στην Αττική. Mεγαλύτερη κάμψη σημειώνουν οι μεταχειρισμένες κατοικίες με ποσοστό που κυμαίνεται από 6 έως 10%. Ελαφρώς μικρότερος είναι ο ρυθμός πτώσης στις νεόδμητες που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 9%.

Έρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών

’ύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προαναγγέλλει για το 2011 σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον, είπε πως ο βασικός ΦΠΑ 23% θα επεκταθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή 11%, πως έρχονται ανατροπές στον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και πως σύντομα έρχονται και νέες λίστες από το ΣΔΟΕ με «πολλά και μεγάλα ονόματα».

Παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών

Δυνατότητα να ανακάμψουν και να επιδιώξουν διευθέτηση των οφειλών τους δίνει στους δανειολήπτες η -έως το τέλος του έτους- παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών από τις τράπεζες για ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.


Παράταση για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30 Ιουνίου

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για τη ρύθμιση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, με έκπτωση 80% επί των προστίμων και προσαυξήσεων. Παράταση δόθηκε και για την υποβολή αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων για τα εισοδήματα έως το 2009, χωρίς την καταβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.


Αύξηση 3,5% στις τιμές των υλικών οικοδομών

Ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής παρουσίασε αύξηση κατά 3,5% την ’νοιξη του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Με βάση τα στοιχεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα καύσιμα μηχανημάτων, στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τα υλικά ύδρευσης και θέρμανσης. Αντίθετα μείωση είχε ο δείκτης τιμών στα υλικά πέτρας, στους ανελκυστήρες και στα υλικά μόνωσης.

Εγγύηση δανείων για μικρές επιχειρήσεις

Τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΕ αφορούν την παροχή εγγυήσεων για χαμηλότοκα δάνεια σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές:
α) να καλύψουν
φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
β) να καλύψουν δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και
υπηρεσιών
.

Νόμος για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 20% έως το 2020. Όλα τα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το τέλος του 2020 στα κράτη μέλη, θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Σήμερα τα κτίρια αντιστοιχούν στο 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υποχρεωτική επανεγγραφή στο ΙΚΑ για τις ΑΠΕ

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. ενημερώνει πως από 1/3/2010 άλλαξε ο τρόπος πιστοποίησης στο διαδίκτυο, των εργοδοτών που εκτελούν Ιδιωτικά Οικοδομικά - Ιδιωτικά Τεχνικά και Δημόσια Έργα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλοι οι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.ika.gr.

Οι θέσεις του ΤΕΕ για την οικοδομή

Διαβάστε τις θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τα επικείμενα μέτρα που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην οικοδομή, τις επιπτώσεις τους στην απασχόληση και την οικονομία, καθώς και τις προτάσεις μέτρων άμεσης εφαρμογής για την αναθέρμανση του χειμαζόμενου κατασκευαστικού τομέα, με έμφαση στην ενεργειακή και στατική αναβάθμιση των κτιρίων και στην προώθηση συνεταιριστικών προγραμμάτων για λαϊκή κατοικία.

Νέα Εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ για τα «τυφλά» οικόπεδα σε μικρούς οικισμούς

Νέα Εγκύκλιο, με την οποία ρυθμίζονται εκκρεμότητες σε θέματα οικοδόμησης σε οικόπεδα που αποκτούν πρόσβαση σε δρόμο με την παραχώρηση εδαφικών λωρίδων («τυφλά» οικόπεδα) και βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, υπέγραψε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

ΤΕΕ: Από την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα κινδυνεύει και η οικονομία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Αν καταρρεύσει η οικοδομή και τα άλλα κατασκευαστικά έργα, κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος κατά τη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την κρίση στον τεχνικό κόσμο και τις προτάσεις του ΤΕΕ.

Θέσεις ΤΕΕ για τα Δημόσια Έργα και τις υποδομές τους

Ο τομέας παραγωγής των δημοσίων έργων αποτελεί την ατμομηχανή εξόδου από την οικονομική κρίση στις περισσότερες χώρες. Η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υποδομές της, έχει ανάγκη από πολλά μικρά και μεσαία έργα κύρια στην περιφέρεια. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.

Νέες ρυθμίσεις στην πολεοδομική νομοθεσία


Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στην πολεοδομική νομοθεσία μελετούνται:
1. η κατάργηση του συντελεστή δόμησης και αντικατάστασή του από ένα ιδεατό στερεό (όγκο), εντός του οποίου ο μηχανικός θα σχεδιάζει το κτίριο
2. η αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών
3. η δημιουργία ειδικού Σώματος Ορκωτών Μηχανικών, που θα ελέγχουν την οικοδομή και θα πιστοποιούν την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας.

Αναστολή έκδοσης οικο- δομικών στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ύστερα από εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος Οι εισηγήσεις του σημοτικού συμβουλίου έγιναν σκοπό τη μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου πόλης στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία καταλαμβάνει 55 οικοδομικά τετράγωνα.
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2010
Πηγή:
www.skai.gr

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
ΤΗΣ ΑΠΟ 14/7/2009 Σ.Σ.Ε.
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΛΑΔΩΝ

ΤΕΧΝΙΤΕΣ

ΑΓΑΜΟΙ

ΕΓΓΑΜΟΙ

Χωρίς Τριετία

61,93

68,12

Με 1 τριετία

65,03

71,22

Με 2 τριετίες

68,12

74,32

Με 3 τριετίες

71,22

77,41

Με 4 τριετίες

74,32

80,51

Με 5 τριετίες

77,41

83,61

Με 6 τριετίες

80,51

86,70

Με 7 τριετίες

83,61

89,80

ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΓΑΜΟΙ

ΕΓΓΑΜΟΙ

Χωρίς Τριετία

55,36

60,90

Με 1 τριετία

58,13

63,66

Με 2 τριετίες

60,90

66,43

Με 3 τριετίες

63,66

69,20

Με 4 τριετίες

66,43

71,97

Με 5 τριετίες

69,20

74,74

Με 6 τριετίες

71,97

77,50

Με 7 τριετίες

74,74

80,27

ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΓΑΜΟΙ

ΕΓΓΑΜΟΙ

Χωρίς Τριετία

52,35

57,59

Με 1 τριετία

54,97

60,20

Με 2 τριετίες

57,59

62,82

Με 3 τριετίες

60,20

65,44

Με 4 τριετίες

62,82

68,06

Με 5 τριετίες

65,44

70,67

Με 6 τριετίες

68,06

73,29

Με 7 τριετίες

70,67

75,91

Αρχική | Προφίλ | Υπηρεσίες | Προϊόντα | Gallery | Ενημέρωση | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού